perjantai 7. joulukuuta 2012

Summa Summarum

Tässä Summa Summarumissa lahjakas vaimoini tiivistää ja kiteyttää loistavalla tavalla raksaprojektin highlightsit :)

TOP-5 inhokit

1. Timpureiden järjetön siivottomuus: tupakantumpit, mandariinin kuoret ja virtsa pitkin poikin pihaa = tulevaa hyötypuutarhaa!?
2. Raksavartti: "tunnin päästä, huomenna, ensi viikolla" - mikään näistä lupauksista ei pidä paikkansa.
3. Laadunvarmistus: tätä käsitystä ei raksa-alalla yksinkertaisesti ole.
4. Yleinen piittaamattomuus: raksamaailmassa on voimassa omat villit lait ja työmoraali.
5. Vettynyt kipsilevy: sen silpun siivoaminen pihalta ja isojen levyjen kantaminen on pirullista hommaa!

TOP-5 onnistumiset

1. Isot ikkunat (ja niissä pystylamellit)!! Sielu lepää, kun luonto ja luonnonvalo ovat niin suoraan läsnä sisälläkin!
2. Epäsuora päivänvalovalaistus! Kaamos on saanut kyytiä, kun pimeimpään vuodenaikaan sisällä "paistaa aurinko". Tämä oli todella loistoinvestointi - suosittelen!
3. Pohjaratkaisu ja materiaalivalinnat: todella toimiva meidän perheelle ja ah, kokonaisuus on niin kaunis =)
4. Epoksihilesauma pesuhuoneen laatoituksessa! Ihanaa arkiglitteriä! =) =)
5. Sisustussuunnittelijan "irtisanominen". Onneksi irtisanouduimme sisustussuunnittelijan ehdottomasta trendilinjasta ja pitäydyimme omissa visioissa ja intuitiossa. After all, tästähän tuli meidän koti eikä hänen ;-)
Bonuksena tarkka Excel-kustannusseuranta koko projektin ajan auttoi pysymään budjetissa ja toisaalta mahdollisti pieniä extrajuttuja, kun säästimme jossain toisessa kohtaa.

Näin onnistut!

1. Tiedä mitä haluat ja mitkä ovat omat taloudelliset resurssit jo erittäin hyvissä ajoin ennen tontin etsinnän aloittamista = suuret linjat. Esim. jos asemakaavassa edellytetään 1-tasoista tummansävyistä taloa, siihen ei saa 2-kerroksista valkoista kivilinnaa (ja se kivilinna on valitettavan paljon kalliimpi kuin puulinna).
2. Perehdy rakennustekniikkaan ihan itse! Tämä on (valitettavasti) välttämätöntä, jotta voit valvoa omaa etuasi ja oikeuksiasi raksalla, mutta toisaalta tekee myös itse matkasta mielenkiintoisempaa eikä pelkästään määränpäästä.
3. Löydä yhteinen tyyli puolison kanssa hyvissä ajoin =) Kun juna on lähtenyt asemalta = lapio isketty maahan, on kallista ja hankalaa alkaa miettiä, mitä ME oikeasti haluammekaan. Tavallisella työssäkäyvällä perheellisellä ei siihen yksinkertaisesti ole tässä vaiheessa enää aikaa eikä paukkuja.
4. Kärsivällisyyttä, kärsivällisyyttä, diplomatiaa, kärsivällisyyttä. Näitä tarvitaan, kun kommunikoidaan raksamaailmassa vaikuttavien jamppojen kanssa.
5. Nyt ei ole aika lähteä Thaimaaseen 2 viikon lomalle: raksalla on käytävä vähintään kerran päivässä koko projektin ajan. Tämä on edellytys sille, että saat lähimainkaan sitä mitä tilasit. Sitä paitsi, "parhaimpana" päivänä lumityöt on tehtävä 2 kertaa päivässä ja roskia siivottava ja kuskattava kaatopaikalle.
6. Älä oleta mitään!! Kaikki asiat on sovittava kirjallisesti, mitään ei kannata jättää "ilmaan roikkumaan" muistin varaan, tarkkaile koko ajan työn etenemistä ja kysy tyhmiä kysymyksiä AINA kun epäilet jotain!
7. Mitä enemmän ympärilläsi on puolueettomia ja luotettavia rakennusalan ammattilaisia (ystäviä, tuttavia...), sitä onnekkaampi olet.
8. Mitä lähempänä tonttia asut, sitä eksponentiaalisempi käytännön hyöty siitä on! Tämän merkitystä helposti vähättelee ennen projektiin ryhtymistä, mutta kun 3. kerran samana päivänä joutuu jonkun äkillisen ja pakollisen yllätyksen takia lähtemään paikan päälle, pientä etäisyyttä todella osaa arvostaa - erityisesti kun perheessä muillakin on periaatteessa omat menonsa tekemisensä ja ulkona voi olla 30 astetta pakkasta.
9. Raksajäte kannattaa ehdottomasti kierrättää! Sekajäte on tosi tyyristä, kun taas esim. kipsilevyn jätemaksu todella maltillinen. Styroksia ja muovia tulee tolkuttomasti - nekin kannattaa ehdottomasti kierrättää jo pelkästään luonnon takia. Puulavat kannattaa laittaa esim. Tori.fi:hin Annetaan-osastolle. Myös kuranttia raksamateriaalia kannattaa ehdottomasti kierrättää, koska paras jäte on se, mitä ei ole syntynytkään.
10. Tee loppusiivous itse ja aloita se "hyvissä ajoin". Tarkoitan tällä sitä, että loppusiivotessa törmää kaikkiin mahdollisiin puutteisiin, ihmetyksen aiheisiin ja suoranaisiin mokiin, ja ne on mahdollista vaatia korjattaviksi ENNEN urakan luovutusta = loppulaskun maksua. Muutoin ne todennäköisesti jäävät odottamaan virallista vuosikatselmusta, ja varmasti on tosi ikävä elää honeymoonia uudessa kodissa, kun sen seitsemisenkymmentä asiaa on rempallaan! Face the facts: urakoitsijan hanskat tippuvat kirjaimellisesti siinä vaiheessa, kun loppulasku on maksettu.
11. Vaali perhettäsi ja sitä aikaa, minkä sen kanssa vietät, koska lopulta siihen ihanaan uuteen kotiin on tarkoitus muuttaa yhdessä hyvin mielin! <3 Sovi, että lasten kanssa vietetään raksapuheista vapaata aikaa (toki legoilla voi kovasti rakentaa hienoja taloja ja portaita ja tehdä maatöitä ;-) ).

Jälkiviisautta

1. Hio sopimusta tarkkaan ja hartaasti ennen allekirjoitusta. Vaadi kirjallisena kaikki nippelit: varaudu kaikkeen mahdolliseen ja mahdottomaan. Kysy tyhmiä, kysy paljon!
2. Pohjakuvat vääristävät tilan tuntua. Kannattaa hahmotella itselleen mittanauhalla kaikki kriittiset tilat, ettei tule yllätyksiä.
3. Sovi siisteysasioista etukäteen raksajamppojen kanssa: tupakantumpit tuhkakuppiin, riittävästi roskiksia ympäriinsä jne.
4. Varmista etukäteen, mitä palkkaamasi vastaava työnjohtaja/pääsuunnittelija käsittää kuuluvaksi omalle vastuulleen: kuka vastaa koko kokonaisuuden ymmärtämisestä ja yhteensopivuudesta (jos kyseessä ei ole 100%:sti avaimet käteen -projekti).
5. Peräkoukku ja -kärry ovat must (vaikka jonkun aikaa yritimme pärjätä ilman minun sinnikkään vastustuksen takia, sori Rakas! ;-) ). Vaikka ei kuskaisi yhtään sisääntulevaa materiaalia, prosessista ulos tulee niin valtavasti jätettä jatkuvasti, että se on ihan itse kuskattava pois jo kustannussyistä.

Koti isolla K:lla

Lopputulos, määränpää oli matkan arvoinen. Talosta tuli täysin meidän näköinen, ja siitä tuli heti Koti. Tiesimme etukäteen, mitä haluamme ja tarvitsemme, ja meillä oli hyvä arkkitehti, joka toteutti kaiken paperille. Lisäksi meillä oli hyvin samanlainen maku sisustuksen ja kalustusratkaisujen suhteen, mikä helpotti ja nopeutti käytännön ratkaisuja. Maisterimiehestä kuoriutui todellinen valosuunnittelija ja insinöörivaimosta sisustus- ja pihasuunnittelija =).
Kotimme on hyvin järkevä, toimiva ja samalla fengshui =). Toisaalta jos Marko ei olisi ollut niin perehtynyt rakennustekniikkaan ja niin kiinnostunut koko rakennusprojektista, rahojen lisäksi projektin myötä olisi mennyt myös (ainakin minun) mielenterveys. Onneksi hoksasin riittävän aikaisessa vaiheessa rajata, kuinka yksityiskohtaisesti ottaisin osaa projektin etenemiseen (lue: ongelmien raportointiin ja ratkomiseen).  
Talonrakennus on kokopäivätoimista työtä - myös rakennuttajalle. Kuten kaikessa työssä, kannattaa tarkkaan puntaroida, ryhtyäkö työhön vai ei (omat käytössä olevat resurssit, kompetenssi, elämäntilanne, työaika ja "palkka"). Ja tässäkin työssä motiivin pitää olla kohdallaan, jotta jaksaa painaa!

1 kommentti:

  1. Todella ihana kuulla teidän unelmien kodin rakennusprojektista. Suuri kiitos myös hyvien vinkkien jakamisesta, ne tulevat varmasti käyttöön kun aloitamme mieheni kanssa matkan talonrakennusprojektin parissa. Pidin kovasti kehotuksestasi osallistua rakennustekniikkaan itsekin, jotta myös matka uutta omaa kotia kohti on mielenkiintoinen, eikä tällöin keskity sokeana määränpään saavuttamiseen. Rakennusurakoitsijan sekä arkkitehtien ja muiden suunnittelijoiden valinta on varmasti myös tärkeä osa projektin onnistumista ja mielekkyyttä, tuleehan heidän kanssa oltua yhteydessä luultavasti päivittäin.

    https://www.viikinrakennus.fi/palvelut/pienkorjaustyot

    VastaaPoista