keskiviikko 20. kesäkuuta 2012

Siirtonurmen asennus

Pihan suunnittelu eteni tasaista tahtia pitkin talvea, kiitos Vaimon kansalaisopistossa käydyn pihasuunnittelukurssin.

Suunnittelun kohteina olivat ainakin pihan osa-alueet ja toiminnallisuus, pihan kasvit ja pensas aidat.

Suunnitelmien valmistuttua, toteutus aloitettiin suunnitellusta palloilukentästä. Meidän pieni palloilija on nimittäin osoittautunut kovin kiinnostuneeksi ja lahjakkaaksi juoksentelemaan kaiken näköisten pallojen perässä, potkimaan ja heittelemään niitä ja lätkimään niitä monen kirjavilla mailoilla/esineillä.

Toiveenamme oli että pallokenttä saataisiin mahdollisimman nopeasti pelikuntoon. Seniori konsultin suorittaman konsultoinnin perusteella ratkaisuksi päätettiin siirtonurmi, jonka pitäisi kestää kovempaa käyttöä jo parin viikon kuluttua istutuksesta. Juhannus vieraiksi meille on tulossa pelikavereita, joten toimeen olisi ryhtyttävä asap.

Siirtonurmelle on tehtävä samanlaiset pohjatyöt kuin kylvettävällekin nurmelle, eli riippuen maaperästä multaa tulisi olla 15-25cm kerros tasoitettuna ja tiivistettynä. Ennen mullan ajamista maaperä on kuitenkin peruskalkittava riittävällä määrällä kalkkia. Kalkin määrä riippuu maaperän happamuudesta ja laadusta. Happamuuden pystyy arvioimaan joku paikallinen pihasuunnittelija, joka voi kertoa myös tarvittavan kalkin määrän. Meille kalkkia meni noin. puolikas peräkärryllinen. Suoritimme peruskalkituksen jo viime syksynä kun rakennusen maatyöt oli tehty ja jyrsitty kuntta oli muotoiltu alusmaiksi pihalle.

Tilasimme tutun kautta multaa 2 kasettiautollista, eli n. 65 m3. Haasteena mullan kuskaamiselle oli se, ettei eteläpihalle ollut pääsyä kuin kolmea kapeaa reittiä: 5 metriä leveän pohjoispihan kautta, 3 metriä leveän sivupihan kautta, tai autokatoksen läpi. Avaimet käteen tarjouksia kysellessämme huomasimme että myöhään liikkeellä ollessamme, emme tulisi saamaan edullista tarjousta. Tarjoukset olivat sitä luokkaa, että jos urakoitsija sen olisi saanut, se olisi todellakin kannattanut tehdä, ja viivästyttää muita töitä. Urakoitsijoiden isoilla koneilla homma olisi hoitunut pohjoispihan kautta nopeasti, mutta kuten sanottua, kalliisti.

Päädyimme vuokraamaan Laina-liftiltä Avant pienkauhakuormaajan, ja tekemään homman itse. Koneen vuokra 250€/vkl pe iltapäivästä ma aamuun. Lisäksi vuokrasin Rami rentiltä nurmikkojyrän tasoitus- ja tiivistyshommiin, sekä JL-tasolaserilta tasolaserin pinnan muotojen ja kallistuksien tarkistamiseen.


Tilasimme tuttavan kautta autokatoksen eteen pressujen päälle kaksi kasettiautollista (65m3) multaa, jonka kuskasin viikonlopun aikana Avantin 200 litran kauhalla autokatoksen läpi eteläpihalle. Multa pressujen päälle siksi, ettei se sekoitu alla olevaan maa-ainekseen.

Talkoissa kävi viikonlopun aikana monia hyviä ystäviä, joita ilman homma olisi jäänyt pelkäksi yritykseksi. Lisäksi Mummo oli lapsen kaverina.



Viikonlopun pohjatöiden jälkeen keskiviikkona saapui siirtonurmi Kekkilältä. Kekkilä valikoitui hintakilpailutuksen perusteella ja tunnettuna Brändinä.






Siirtonurmen asentaminen ei ole rakettitiedettä. Pääasia on että muistaa asentaa rullat vihreä puoli ylös päin. Rullat asennetaan puskusaumaan toisiinsa nähden. Joka toinen rivi aloitetaan puolikkaalla rullalla, jotta poikittaissaumat eivät osu kohdakkain. Yksi rulla sisältää neliön verran nurmea ja on mitoiltaan 2.5m x 0.4m.


Ohjeiden mukaan yksi henkilö asentaa siirtonurmea n. 40m2 tunnissa, mutta meillä meni kyllä paljon enemmän aikaa. Osittain johtuen ainakin siitä, että rullia piti kuskata jonkin matkaa eteläpihalle ja että olimme ensi kertalaisia.

Toinen tärkeä pointti on kastelu. Asennetun nurmen pitää olla koko ajan märkä. Kuumana paahteisena päivänä ei olisi eden hyvä asentaa nurmea. Kastelu joka tapauksessa aamuin illoin ainakin parin viikon ajan, riippuen tietysti sateista.

Valitettavasti rullissa oli paljon laatueroja. Raportoimme jo ensi rullauksista lähtien Kekkilälle valokuvien kera laadun vaihtelusta. Kekkilä sanoikin että heillä on tapahtunut virhe laadunvalvonnassa. Kekkilä lähetti veloituksetta 75 rullaa huonojen rullien tilalle, ja antoi kompensaatiota alkuperäisestä hinnasta uudelleenasennusvaivasta.

Huonojen rullien vaihto meneillään

Siirtonurmi kustantaa reilut 5€/m2, mistä hinnasta suurin osa muodostuu rahdista. Yksi rulla painaa n 20 kg, yksi lavallinen (50m2) tonnin, ja meidän nurmemme 5 tonnia. Siitä se rahtikulu muodostuu.

Huonoja rullia ei kannata asentaa ollenkaan, vaan vaatia toimittajalta uudet tilalle.

Valmis pallokenttä

2 kommenttia:

  1. Aina on kiinnostanut tuo, miten asennus menee. Meillä on tuo siirtonurmikon asennus nyt takapihalle edessä. Mies on tuota hoitanut lähinnä, eli itse seuraan mielenkiinnolla vierestä ja katson kuinka homma toimii. https://www.satakunnanviherpalvelu.fi/palvelut

    VastaaPoista
  2. Kiitos jakamisesta. Olen itse nimittäin harkinnut siirtonurmen hankkimista. Olisi kuitenkin tärkeää, että sen saisi myös asennettuna ja mieluiten edullisesti. Oli mukava kun kerroit myös hieman hinnoista. https://www.mesiansiirtonurmi.fi/siirtonurmi

    VastaaPoista