maanantai 6. elokuuta 2012

Valaistus

Valaistuksen suunnitteluun lähdettiin sillä ajatuksella että "valo on perustarve" ja sen pitää olla mahdollisimman luonnollinen. Tästä lähtökohdasta päädyttiin suunnittelemaan valaistus omatoimisesti Ad-luxin ohjeiden mukaisesti, tavoitteena epäsuora päivänvalovalaistus.

Epäsuorassa valaistuksessa itse valaisin on periaatteessa näkymättömissä valaisten kuitenkin huoneiden seiniä ja kattoa, jotka heijastavat valoa antaen huoneisiin valaistuksen.

Päivänvalolla tarkoitetaan mahdollisimman luonnonmukaista täyden valon spektrin omaavaa 5000 Kelvinin valoa, josta on lisäksi elekronisin liitäntälaittein poistettu kaikki sähköjännite välkyntä.

Ad-lux tarjoaa ilmaista neuvontaa ja ohjeita omatoimisuunnittelijoille. Samalla he myyvät valaisimia ja valaisinrakennussarjoja, joita tosin ei ole pakko ostaa. Huomioitavaa on, että osa Ad-luxin myymistä paketeista on rakennussarjoja, joissa loisteputket, sytyttimet ja johdot ovat komponentteina, jotka sähköasentaja asentaa. Sähkösentajan kanssa on hyvä sopia etukäteen millaisesta valaisimesta/rakennussarjasta on kyse. Mikäli kysessä ovat himmennettävät loisteputket on johdotusvaiheessa varauduttava 5-johtoisin sähkökaapelein ja 1-10V himmentimin.

Päivänvalo losteputket sijoitettiin kiintokalusteiden päälle eteisessä, keittiössä ja makuuhuoneissa. Olohuoneessa valaisimet sijoitettiin valolistojen taakse.

Pukeutumistilan valaistus

Eteisen valaistus
Periaatteena oli, että kaikkin tiloihin joissa oleskellaan jatkuvasti pitkiä aikoja, rakennetaan epäsuora päivänvalo valaistus. Muissa tiloissa (khh, wc, ph) tyydyttiin normaaleihin loisteputkivalaisimiin, koska hintaeroa oli kuitenkin jonkin verran.

Yläaulaan, alakerran kulkuväylälle ja portaisiin asennettiin led-valo spotit. Led-valoja käytettiin muutenkin aina kun mahdollista, esim. halogeenien tilalla energian kulutuksen ja valon käyttöiän takia.

Ulkovalaistus toteutettiin ledi-spoteilla ja loisteputki ulkovalaisimilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti