lauantai 17. syyskuuta 2011

Maatyöt osa1

Lähetin luonnoksiin ja maaperätutkimukseen perustuvan tarjouspyynnön viidelle eri maarakennusyrittäjälle. Pyysin tarjouksen kaikenkattavasta avaimet käteen maatyöstä. Toimitus sisältäsi siis:
-Tontin jyrsinnän
-Pohjan aukaisun
-Viemärin, vesijohdon ja syöttökaapeleiden kaivamisen talolle tarvikkeineen
-Pohjan täyttö hiekalla ja kapillaarisoralla tiivistettynä
-Murske kulkuteille
-Kaukolämmön nousukulman asennus
-Maadoituskupari talon sokkelin ympärille asennettuna.
-Varauksen pihavalojen kaapeleille
-Sokkelin täyttö hiekalla tiivistettynä ja koneellisesti tasattuna.
-Salaojat ja tarkistuskaivot asennettuina
-Sokkelin ulkopuoliset routaeristeet asennettuina
-Sadevesikaivot ränneille ja niiden viemäröinnit asennettuina
-Kaivuumaat alusmaiksi levitettyinä.

Neljältä sain yksikköhintaisen tarjouksen ja yhdeltä kiinteän hintaisen tarjouksen.
Yksikköhintainen tarjous tarkoittaa sitä, että tarjouksessa oli lueteltu maa-ainesten tonni hinnat, koneiden ja kaivureiden tuntitaksat, työmiesten tuntitaksat, materiaalien hinnat yms. Yksikköhintaisesta tarjouksesta on maallikon hieman hankala derivoida maatyön lopullista hintaa. Pitää yrittää arvioida materiaalimenekki, maa-ainesten menekki, jopa konemiehen nopeus pitää yrittää arvioida, jos haluaa haarukoida lopullista hintaa. Sehän ei minulta ainakaan onnistu, joten kysyin suoraan suullista arviota lopullisesta hinnasta. Suulliset vastaukset olivat aika epätarkkoja, osasta jäi varmasti pois jotain, alv tai salaojat. Hintahaitarikin oli jälleen melkoinen.

Yhdeltä tarjoajalta sain kiinteähintaisen tarjouksen, mikä tarkoittaa, että tarjoukseen on listattu kaikki mitä siihen kuuluu ja kiinteä hinta. Toisin sanoen, ko. omakotitalon maatyöt avaimet käteen tiettyyn kiinteään hintaan. Tämä kuulosti hyvälle. Hinta oli tiedossa, kaikki tarjoukseen kuuluva oli tiedossa, ja hintakin oli edulinen verrattuna yksikköhintaisten tarjoajien suullisiin arvioihin. Sovimme maatöistä Molarum Oy:n kanssa heinäkuun lopussa. Pienen tinkauksen jälkeen sain tontin jyrsinnän kaupan päälle.

Maatyöt sovittiin aloitettavaksi viikolla 36. Viikolla 38 on vuorossa perustusten teko, jonka jälkeen viikolla 39 on vuorossa sokkelin täyttö ja loput maatyöt.

Maatyöt alkoivat jyrsinnällä. Jyrsinnässä tontin kuntta, kannot, oksat yms. möyhennetään pieneksi silpuksi, jonka voi levitellä tontille nurmikon alusmaiksi. Varsin kätevää kun ei tarvitse kuskata maita pois tontilta ollenkaan.
Jyrsin on normaalin traktorin perään asennettatava, hieman kyntölaitetta muistuttava laite. Normaali kokoisen tontin jyrsintään kuluu aikaa n. pari tuntia. Hinta n 400€.


Jyrsijä hommissa


Valmiiksi jyrsitty tontti
 
 Seuraavaksi tontille saapui kaivinkone, joka aukaisi talon, autokatoksen yms. kulkutiet, eli siirsi möyhennetyn kuntan nurmikon alusmaiksi talonpohjien tieltä.Kaivuri aloitti hommansaavattu talon pohja ja levitelllyt alusmaat
 

Samalla kaivettiin kunnan viemäri ja vesijohto esille ja tehtiin niihin liitokset
 
Seuraavaksi tontille alkoi saapua hiekkaa ja kapillaari soraa.

Sadevesiputkien asennusta
 


Tiivistetty hiekkapatja

Valmiiksi tiivistetty sorapatja valmiina sokkelia varten
3 kommenttia:

 1. Hei, Itselläni on hiukan samanlainen projekti menossa Keski-Suomessa ja olen havainnut että näiden maatöiden osalta kilpailuttaminen ja tarjoustenvertailu on lähes samanlainen "operaatio" kuin itse talopakettien osalta.
  Millaisiin kustannuksiin pääsitte näiden maanrakennustöiden osalta, meillä on nimittäin lähes samanlainen tontti sekä talo ja olisi mielenkiintoista tietää miten kustannukset heittelee?

  VastaaPoista
 2. Maatyöt tulivat maksamaan kokonaisuudessaan kaikkine
  tarvikkeineen töineen päivineen avaimet käteen 16487€. Eli itse ei
  tarvinnut tehdä mitään.
  Ja tosiaan tarjous oli kiinteän hintainen, eli hinta ei tullut yllätyksenä.

  VastaaPoista
 3. Moi, näin itselle ajankohtaisena asiana kiinnostaa, minkälainen vaikutelma jäi Molarum Oy:stä? Voitko suositella muillekin?

  VastaaPoista