torstai 1. syyskuuta 2011

Millainen talo meille sitten tulee?

Päädyimme siis puurunkoiseen ja puuverhoiltuun taloon melko pitkälti kustannussyistä. Aiemmassa jutussa mainitut marginaalit painoivat vaakakupissa, ja kun tonttikaan ei ilmainen ollut.
Mietimme kyllä pitkään kivitalon tuomaa lisäarvoa. Yleensä kivitaloa puoltaviksi seikoiksi mainitaan ainakin palamattomuus, homehtumattomuus, kesällä viileä, talvella lämmin ja ulkoa kantautuvien äänien äänettömyys, arvokkuus, rakennuksen elinkaari.

Äänettömyys ei meille tällä tontilla toisi juurikaan lisäarvoa, sillä tontti on erittäin rauhallisella paikalla, kaukana suurista teistä. Kivitalon viielys kesällä on hyvä ominaisuus, mutta mikäli puutalomme on liian kuuma kesällä, viilennämme sitä ilmalämpöpumpulla. Ei ehkä energiataloudellisesti niin hyvä, mutta kivitalon ja puutalon erotuksella käyttää pumppua melko pitkään, mikä ei tosin kestävän kehityksen kannalta olisi suotavaa.
Lämmönpidon kannalta uskomme että puutalomme, kuin myös kaikki muutkin voimassa olevien rakennusmääräysten mukaisesti rakennetut talot ovat niin tiiviitä että lämpöä riittää kovillakin pakkasilla. Lisälämmön lähteenä on siis takka, johon polttopuut saadaan omasta metsästä. Energia juniorin laskemien mukaan talomme olisi A-luokassa, ei tosin aivan matalaenergia tasolla.
Mitä tulee homehtumattomuuteen, olen kuullut että myös kivitaloissa voi olla kosteusongelmia, jos on päässyt tapahtumaan rakennusvirheitä tai rakennusaikainen suojaus ei ole ollut ajan tasalla.
Kivirunko ei tietysti pala, mutta kaikki muu mikä talossa palaa: lattia, kalusteet, kaikki orgaaninen materiaali, riittävät kyllä tuottamaan valtavasti kuolettavia savukaasuja.
Kivitalon laskennallinen elinkaari on pitempi kuin puutalon. Toki puutalonkin saa säilymään jopa satoja vuosia oikealla hoidolla. Emme ole rakentamassa historiallista rakennusta jälkipolville, vaan itsellemme kotia seuraaviksi vuosikymmeniksi. Toki on hienoa jos rakennus säilyy/säilytetään pitkään meidän jälkeemmekin. Viimeistään vanhuuspäivillä muutamme kattohuoneistoon kaupungin keskustaan. Minkä kaupungin, sitä ei vielä tiedä. Eikä tästä elämästä tiedä muutenkaan etukäteen, kaikkea voi tapahtua.
Talosta tulee siis kuvan mukaisesti harmaa-ruskea. Olisimme ehkä mielummin halunneet vaaleamman sävyisen talon, mutta asemakaavassa määrätään että alueen talot tulee olla tumman sävyiset.
Talon julkisivuverhoiluna on UTW 28*170 mm vaakaponttilauta Tikkurila ultra 614X harmaana. Pystyponttilauta on UYS 23*95 mm valttikolor "honka" 5072 värisenä.

UYW laudalla julkisuvusta tulee modernin ja yhtenäisen näköinen, lautojen välien jäädessä pieniksi. Laudan 170 mm leveys lisää modernia ilmettä. Leveää lautaa ei tarvita niin montaa kerrosta vaakaan, kuin kapeampaa. Lisäksi laudan paksuus 28 mm lisää verhoilun kestävyyttä ja eristyskykyä.

Autokatos-varasto päätettiin rakentaa talon päätyyn antamaan suojaa tielle ja naapuriin päin.

Pulpettikatto 1:6 oli aika luonteva ratkaisu tällaiseen moderniin taloon. Vesikatoksi tulee saumapelti ts. Rannila classic tumman harmaana. Samoin ikkunoiden karmit tumman harmaana RR23.

Vaikka talo onkin puurakenteinen, välipohjaan tulee myös 60 mm betonivalu vaimentamaan ääniä.

Terassista tulee todella tilava, sillä viihdymme ulkona terassilla oleskelemassa, aurinkoa ottamassa ja grillailemassa. Terassin kattaa osin katos, joka suojaa sisätiloja samalla liialta auringon paahteelta ja osan terassista sateelta, päästäen kuitenkin valon sisälle.

Taloon tulee myös lasitettu 12 m2 viherhuone, jonka päälle avoparveke, jonne käynti vanhempien makuuhuoneesta.

Kaikki alakerran ikkunat, talon taka-ikkunoita lukuunottamatta, ovat 2290 mm korkeat, alkaen lattiasta, paitsi olohuoneen alemmat ikkunat ovat jopa 2890 mm korkeat. Tällä taloon saadaan todella paljon valoa ja avaruutta. Ikkunapinta-alaa talossa on muutenkin melko runsaasti. Se nostaa tietysti kustannuksia, mutta valon ja avaruuden hinku on niin kova, että siitä ei voi tinkiä.
Etupihan suurten ikkunoiden kohdalla mietitiin tarkkaan sitä, miten kesän lämpötilojen kanssa käy. Päädyttiin siihen että laitetaan etupihan isoihin ikkunoihin ns. superlasi. Lisäksi etupihan ikkunoita varjostaa osin terassin kate. Jos tämänkin jälkeen on kesällä liian kuuma, viilennys tapahtuu ilmalämpöpumpulla.

Olohuone on korkea, jotta avaaruden tuntu saadaan maksimoitua.
Sauna ja pesuhuone tulevat yläkertaan, josta pyykkikuilu alakerran kodinhoitohuoneeseen. Yläkerrassa lisäksi kolme makuuhuonetta. Alakerrassa yksi makuuhuone, keittiö, pesuhuone/wc, ja kodinhoitohuone.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti