torstai 25. elokuuta 2011

Talon rakentajien kilpailutus

Talotoimittajien kilpailutus alkoi itseasiassa jo paljon ennen lopullisten luonnosten valmistumista. Arkkitehti oli sitä mieltä että tarjouksia pystyi pyytämään jo toukokuun puolessa välissä, seitsemännen kierroksen luonnoksilla, koska siinä vaiheessa oltiin jo hiomassa yksityiskohtia.

Lähetimme tarjouspyynnön luonnoksien mukaisesta omakotitalosta kuudelle Oulun alueella toimivalle rakennusliikkeelle. Tarjous pyydettiin omakotitalosta avaimet käteen, poislukien sähköurakka, kalusteet ja sisäportaat. Yksi rakennusliikkeistä tarjosi betonielementtirunkoista pakettia. Tämän tarjouksen saavuttua varmentui se, että talostamme tulisi puurunkoinen ja puuveroiltu. Sen verran marginaalia oli betonitalon ja puutalon välillä. Tarkalleen ottaen sitä oli noin 50 000€. Harkkotalo olisi tullut vieläkin kalliimmaksi, koska rungon pystyttäminen on työkustannuksiltaan kallis ja siihen tuleva kolmikerrosrappaus on todella arvokas. Kolmikerrosrappauksen hinnalla saa luultavasti tiiliverhoilun.Puutalotoimittajienkin välillä oli suuria eroja. Kalleimman ja halvimman tarjouksen välillä oli 40 000€. Ilmeisesti oli niin, että kalleimman tarjouksen antajalla oli jo kädet täynnä töitä, eikä lisä-työmaita kaivattu, ellei niistä sitten saisi niin hyvää voittoa, että kannattaisi palkata uusia timpureita.

Muutaman iterointikierroksen jälkeen aloimme kallistua erään aika tuoreen rakennusliikkeen kannalle. He tuntuivat rehellisille, puhuivat suoraan ja osoittivat omaavansa kokeneet tekijät. Mietimme pitkään, uskallammeko hypätä aloittelevan rakennusliikkeen kelkkaan. Riskeinä tietysti se että lähteekö firma rullaamaan vai tyrehtyykö alkuunsa. Luottamusta herätti kuitenkin se, että yrittäjät olivat kokeneita alan ammattilaisia, jotka olivat hankkineet kannuksensa jo toisten töissä, ja halusivat nyt aloitta omaa liiketoimintaa. Halusimme tukea uutta yrittäjyyttä.

Puoltava tekijä on myös se, että jos he haluavat tosissaan markkinaan, heidän on parasta tehdä hyvää jälkeä, sillä puskaradio on armoton. Lisäksi hinta oli kilpailukykyinen. Sitä selittänee osittain ainakin se, että heillä ei ole liikaa aiemmin rakennettuja kohteita, joiden reklamaatiokorjauksiin, sillä niitä tulee aina, menisi paljoa resursseja. Allekirjoitimme sopimuksen kotimme rakentamisesta heidän kanssaan 6.7.2011.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti