perjantai 28. lokakuuta 2011

Liittymät ja luvat

Rakennusprojektin nyt ollessa hyvässä vauhdissa, muutama ei niin positiivinen sananen luvista ja liittymistä, etenkin niihin liittyvistä maksuista.

Rakennuslupa on mielestäni yksiselitteisesti kallis Oulussa. Se koostuu monista pienistä osasista, mm. paikan merkitsemisestä, katselmointimaksuista, vastaavien suunnittelijoiden ja työnjohtajien hyväksyttämisestä rakennusvalvonnalla-maksuista, pihamaan korkeuksien tarkastusmaksu, aidan merkitsemismaksu,  yms. yms -maksuista ja toimisto- ja laskutuslisistä.

Lisäksi kultakin rakennettavalta neliöltä peritään maksu. Siitä mitä enemmän neliöitä, sitä enemmän maksat. Toisin sanoen progressiivinen maksu -> yksi progressiivisen verotuksen muoto. Mitä enemmän sinulla on tuloja, sitä enemmän sinulla on rahaa. Mitä enemmän sinulla on rahaa, sitä suurempi talo sinulla on varaa rakentaa. Mitä suuremman talon rakennat, sitä enemmän maksat maksuja. Onneksi maksuissa on sentään maksimi olemassa.

Eikä se vielä riitä, että asuinneliöistä peritään maksu, vaan kerrosalaneliöistäkin. Eikä sekään riitä, vaan katosneliöistäkin peritään maksu. Siis siitä että sinulla on katosta esim varastosi vieressä, peritään neliöhintainen maksu.

En ymmärrä sitä miten suuremman talon luvan myöntäminen voi olla kalliimpaa kuin pienemmän. Perustuuko se siihen että suuremman talon lupakuvien tutkimiseen menee enemmän aikaa, vai mihin?

Jos minulla on kahden auton katos, yhden auton katoksen sijaan, miksi minun pitää maksaa rakennusluvasta enemmän?

Yhteensä rakennuslupa 161,5 ha talolle + autokatos-varasto maksoi Oulussa heinäkuussa 2011 2057€. Se on mielestäni liian paljon.

Vesi- ja viemäriliittymän hinta määräytyy Oulussa sen mukaisesti, kuinka paljon asuinomakotitalon tontilla on rakennusoikeutta.
  1. <150m2 1513€
  2. >150m2<250m2 2522€
  3. >250m2<500m2 4204€
Kysymys kuuluukin jälleen: Miksi isommasta rakennusoikeudesta pitää maksaa suurempi maksu kuin pienestä? Mihin se perustuu? Kun vielä lisäksi maksuun ei vaikuta se minkä kokoinen talo rakennetaan, ainoastaan se paljonko on rakennusoikeutta. Meillä esimerkiksi rakennusoikeutta on 250+70m2, mikä tarkoittaa automaattisesti suurinta maksua, vaikka rakennamme vain 161.5m2 ha:n talon!
Käsittääkseni kaiken kokoisiin omakotitaloihin Oulussa tulee samanlaiset ja kokoiset vesijohto- ja viemäriliittymät, joten se ei voi olla peruste, että suurempiin taloihin tulisi isommat putket.

Vai perustuuko maksu siihen että isompi talo kuluttaa enemmän vettä ja tuottaa enemmän jätevettä kuin pieni? Maksetaanko tässä tulevaisuuden jätemaksuja? Eikö tällöin maksun pitäisi määräytyä sen mukaan paljoko oikeasti kuluttaa ja tuottaa, tai siihen montako ihmistä taloudessa elää, tai montako vessaa ja vesipistettä talossa on ;)
Mutta mehän maksammekin liittymämaksun lisäksi vedestä vesimittarin mukaisesti.

Mielestäni on epäoikeudenmukaista, että liittymismaksu määräytyy rakennuskoikeuden mukaisesti, vaikka käyttää rakennusoikeudesta vain osan.

Mielestäni liittymismaksusta pitäisi poistaa progressio, ja kaikilla pitäisi olla saman suuruinen liittymismaksu, koska vesijohdot ja viemärit ovat kaikille samat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti