keskiviikko 9. toukokuuta 2012

Muutokset maksaa

Talon suunnitteluun kannattaa todellakin käyttää aikaa ja rahaakin. Suunnitelmat kannattaa viedä niin pitkälle yksityiskohtiin kuin mahdollista. Näin ainakin silloin kun on tilaamassa valmista pakettia lähes "avaimet käteen" periaatteella.

Yksityiskohtainen suunnittelu on tärkeätä, koska jos suunnitelmia muutetaan jälkikäteen, se ei ole halpaa. Urakoitsijat laskuttavat jo pelkästään siitä, että heillä kuluu työaikaa muutoksien suunnitteluun ja toteuttamiseen. Lisäksi he laskuttavat siitä että, virheiden todennäköisyys kasvaa muutosten myötä.

Omat suunnitelmat rakentuvat kuukausien ja vuosien myötä. Jokaisella on omat mieltymyksensä ja tyylisuuntansa jonka mukaisen talon haluaa. Talotekniikkakin kehittyy kaiken aikaa. Siihen kuluu paljon aikaa ennen kuin saa muodostettua oman vaatimustasonsa tekniikan suhteen. Myös trendit ohjaavat päätöksiä. Materiaalien hinnat ohjaavat valintoja. Valintojen mukanaan tuoman työn osuus vaihtelee. Jos nämä asiat selvittää etukäteen, on valinnat helpompi tehdä suunnitteluvaiheessa.
Omat tarpeet pitää puntaroida oman käytännön elämän kannalta. Sellaista jota ei tarvitse, ei kannata suunnitella tai rakentaa.
Valintojen tekemisessä tietysti ammattilaiset ovat apuna. Ensimmäisenä tietysti pääsuunnittelija ja vastaava työnjohtaja, arkkitehti, LVI- ja sähköurakoitsijat. Oma perehtyminen on kuitenkin tärkeintä.

Omalla kohdalla talon rakentamisen suunnittelu on ollut lähes elämäntapa, harrastus, jota on harrastettu jo pitkään ennen varsinaisen rakennusprojektin olemassa oloa. Oma maku ja tyylisuunta on ollut tiedossa jo hyvän aikaa. Messuilta ja alan lehdistä on tarttunut mukaan tietoa ja niksejä. Lisäksi ystävien rakennusprojektit ovat opettaneet. Näistä syistä johtuen uskalsimme edetä omassa projektissamme ennätystahtia, heti kun tontti oli löytynyt.

Urakkasopimukseen kannattaa listata aivan yksityiskohtia myöden se mitä on sovittu ja tilattu, koska jos sovittua ei siellä lue, sitä ei ole. Esimerkiksi saunan paneelit ja lauteiden malli kannattaa olla valmiiksi sovittuna ja kirjattuna. Ilmanvaihtokoneen ominaisuudet ja lisävarusteet kannattaa miettiä ja kirjata sopimukseen, ettei niistä joudu maksamaan extraa. Esimerkiksi ulko-oven värin vaihto 80€, vaikkei ovea olisi vielä tilattukaan ja väri olisi saman hintainen kuin alkuperäinen. Pistorasioiden, valokytkimien saatika ikkunoiden paikan vaihto voi maksaa paljonkin, riippuen siitä missä vaiheessa muutos tehdään. Ikkunan paikan vaihto voi vaikuttaa rakennesuunnitelmiin, mikä voi pistää uusiksi laskelmia ja kuvia.

Monilla rakennustarvikkeilla on oletus ominaisuuksia. Väliovet ovat oletuksena laakaovet perusmallia, perussävyä. Ulko-ovet ovat samaa sävyä ulkoa ja sisältä, ellei erikseen sovita ja makseta. Helat voivat olla oletuksena valkoiset, myös ulko-ovissa, ellei niitä määritellä tilausvaiheessa. Valkoiset helat harmaaseen ulko-oveen eivät välttämättä sovi, mikäli talossa ei ole mitään muuta valkoista. Jos näitä muuttelee jälkikäteen, joutuu maksamaan arvokkaammista materiaaleista ja ominaisuuksita, SEKÄ muutoksesta aiheutuneista kuluista (työtunnit, virheriski). Talotoimittajia ja pääurakoitsijoita kilpailutettaessa on helpompaa lisätä toimitussisältöön rakennustarvikkeiden ominaisuuksia ns. kaupan päälle kun sopimusta ei ole vielä allekirjoitettu. Moni talotoimittaja saattaa antaa jotain extraa siinä toivossa että saa sopimuksen.

Olen kuullut että pienillä mitättömän tuntuisilla muutoksilla on saatu aikaiseksi tuhansien eurojen lisälasku rakennuttajalle. Esim. maalin sävyn vaihto voi olla kallista, vaikkei vielä vetoakaan olisi maalattu.

Pitkällä aikajänteellä toteutetut mahdollisimman tarkat suunnitelmat, jotka on kirjattu ristiriitojen välttämiseksi sopimuksiin.

1 kommentti:

  1. "Olen kuullut että pienillä mitättömän tuntuisilla muutoksilla on saatu aikaiseksi tuhansien eurojen lisälasku rakennuttajalle. Esim. maalin sävyn vaihto voi olla kallista, vaikkei vielä vetoakaan olisi maalattu..."

    Ja lisää vettä myllyyn voisin lisätä toteamalla, että tämän tyyppinen vedätys (mielestäni on ainakin osittain vedätystä, jos ei pysty kaikki osapuolet heti ymmärtämään mistä ne lisäkulut oikein aiheutuvat oikeasti?) niin tämä on varsin yleistä korjausrakentamispuolella. Voisin ehkä nimetä muutaman yrityksenkin, jotka oikein kärkkyvät sellaisia tarjouspyyntöjä, joissa he ovat omasta mielestään havainneet jonkin virheen, ja sitten he tekevät halvan tarjouksen saadakseen sen urakan. Ja kun se virhepaikka tulee, he ehdottavat siihen muutosta, johon jos tilaaja suostuu, täytyy siitä maksaa sievoinen lisäsumma. Siitä sitten tuleekin se koko urakan kate.

    Eli ihan niin Marko jo alussa totesi, suunnitelmien tekemisessä pitää olla melkeinkin ylitarkka, ja jos muutos ei ole välttämätön, se kannattaa jättää tekemättä. Jos muutoksia tekee vasta asumisaikana, niihin remontteihin saattaa saada jopa kotitalousvähennystäkin.

    VastaaPoista