maanantai 7. toukokuuta 2012

Portaiden asennus

Portaat asennettiin 5.5. Meille tuli puuportaat lasikaitein. Kaiteissa on 40mm rosteri tolpat ja 40mm koivuinen käsijohde. Portaat ovat suorat, reisilankut valkoiseksi maalattua mäntyä ja askelmat valkokuultolakattua koivua.

Porrastoimittajaksemme valikoitui Kotiolo-niminen yritys. Porrastoimittaja kartoitusta tehdessäni huomasin, että porrastoimittajia on riittävästi. Kartoituksen alussa ei ollut päätöstä siitä, ovatko portaat puuta, metallia vaiko jotain muuta materiaalia. Lasikaide oli kuitenkin lähtökohtana, koska halusimme että kaide on mahdollisimman ilmava ja avaran oloinen, samoin kuin koko talokin.

Muutaman tarjouspyynnön jälkeen päädyimme puuportaisiin. Emme nähneet metalliportaiden lisäarvoa, joka pitäisi olla jämäkkyys, narisemattomuus, arvokkuus. Ajattelemme että puuportaat ovat lähes yhtä jämäkät, eivät kumise, ovat kauniit, eivät oikein kasattuna narise, ja ovat puolta halvemmat kuin metalliportaat.

Lasikaiteissakin on monia vaihtoehtoja: Lasikaiteet puutolpin on edullisin. Lasikaiteet rosteritolpin on hieman kalliimpi, ehkä vajaan tonnin. Lasikaiteet ilman tolppia ovat huomaamattomimmat ja moderneimmat mutta myös kalleimmat, about pari tonnia kalliimmat kuin rosteritolpilla varustetut kaiteet. Tolpattomien lasikaiteiden hintaa nostaa se että silloin lasien pitää olla 6+6mm laminoitua turvalasia. Mikäli kaiteessa on tolpat, riittää että lasi on laminoitua. Tällöin lasi on yleensä 4+4mm. Oulun rakennusvalvonta vaatii nykyään että kaidelasin pitää olla vähintään laminoitua. Ennen lasikaiteen piti olla laminoitua, turvalasia tai laminoitua turvalasia.

Lasikaide puutolpin

Lasikaide rosteritolpin

Tolpaton lasikaide
Tarkouspyyntökanavanani oli pelkästään internet. Laitoin tarjouspyynnön kaikille löytämilleni porrasvalmistajille Suomessa, eli aika monelle :)

Kaikilta en saanut vastausta ollenkaan, osa vastasi heti. Vain muutamalla valmistajalla on myyntikonttorit Oulussa, joten en päässyt tutustumaan kaikkiin portaisiin livenä. Päätöksen tein hinta-laatu suhteesta saamani mielikuvan ja yrityksen palvelualttiuden perusteella. Melkoinen sika-säkissä kauppa siis. Toisaalta jos ajattelee pelkästään portaiden teknistä rakennetta, kaikilla on sama materiaali ja samat mitat, erot eivät voi olla kovin suuret.

Kaidetolppien kiinnityksessä on kaksi koulukuntaa. Toiset kiinnittää tolpat lattiaan ylhäältä päin, toiset kiinnittää tolpat seinään sivulta päin. Valinta on varmaankin suurimmaksi osaksi esteettinen valinta, mutta ehkä sillä on myös käytännön kanssa jotain tekemistä. Kuvittelisin, että sivulta seinään kiinnittämällä saa tolpat tukevammin kiinni. Meidän tapauksessa lisäksi sivulta kiinnittäminen tuo lisää tilaa ylä-aulaan, joka muutoin olisi muodostunut ehkä liian kapeaksi jos tolpat olisi kiinnitetty lattiaan viemään lattiapinta-alaa.


Portaat kasattuna olohuoneen lattialla

Portaat punnerrettuna paikoilleen porrasaukkoon

Valkoiseksi maalatut mäntyiset reisilankut ja valkokuultolakatut askelmat liukuesteteipein

Kaidetolppien asennus meneillään


Portaat about asennettunaEi kommentteja:

Lähetä kommentti