keskiviikko 21. maaliskuuta 2012

Sauna

Saunaan liittyvät valinnat on tehty.
Saunastamme ei tule aivan tavanomainen, sillä päätimme jo projektin alkuvaiheessa, että saunaamme tulee myös infrapunaominaisuus. Saunasta tulee hybridi.
Infrapunalämmöllä on todettu olevan lukuisia terveyteen positiivisesti vaikuttavia ominaisuuksia:
http://www.infrapunasauna.fi/terveysvaikutukset.php

Infrapunaominaisuuden kaveriksi sopii hyvin hetivalmis kiuas, koska hetivalmiilla kiukaalla löylyhuoneen läpötila saadaan helposti nostettua infrapunasaunomiseen sopivaan +50 C asteeseen vain avaamalla kiukaan luukku. Näin ollen saunaa ei tarvitse lämmittää infrapunalla, vaan lämmitys tapahtuu kiukaalla ja itse infrapunasaunominen infrapunakalvojen avulla. Kiukaaksemme valikoitui Harvian Aina Valmis Forte.
http://www.harvia.fi/content/fi/40/130/Aina%20valmis%20Forte%20.html

Itse infrapunaominaisuus saunaan saadaan asentamalla saunan seinä- ja kattopaneelien taakse infrapunakalvot, jotka lämmittävät lauteilla olevaa saunojaa. Sauna näyttää siis päällepäin aivan normaalille saunalle, mutta paneelien takana piileksii infrapunalämmitinkalvot, jotka tilattiin Saunakeskukselta.
 http://www.saunakeskus.fi/product_catalog.php?c=35
Infrapunakalvot asennetaan kustannussyistä vain vastakkaislauteiden toiselle puolelle, koska odotettavissa on että n. 50% perhemme jäsenistä käyttää infrapunaominaisuutta, ja toinen puoli saunoo mielummin perinteisemmin.

Saunassa voi siis saunoa aivan normaaliin tapaan kiukaan kanssa, tai sitten pelkästään infrapunalämmittimien avulla.
Hybridisaunojen omistajilta olen kuullut että tyypillinen hybridi saunomistapa on sellainen, että kiukaalla tosiaan lämmitetään sauna +50 C asteeseen. Infrapunalämmittimet laitetaan päälle kiukaan kanssa samaan aikaan. Kun haluttu lämpötila on saavutettu, siirrytään lauteille. Noin 15 minuutissa keho lämpenee niin että alkaa varsin runsas hien virtaaminen. Saunomisaika on noin 30 minuuttia.
Lopuksi, jos käytössä on heti valmis kiuas, voi ottaa kosteat kiuas löylyt.
Jännittävää nähdä millainen kokemus tuo tulee olemaan. Meillä ei ole ennestään kokemusta infrapunasaunasta.

Lauteiden ja paneelien materiaaliksi valittiin jättiläistuija. Lauteet ovat ns. vastakkaislauteet lumilauteen Ark Line malliset. http://www.lumilaude.fi/tuotteet/lauteet/arkk-line/
Eräs ongelma, joka valittuun paneeliin liittyy, on se että sitä on tarjolla ohuimmillaan 15mm paksuisena eikä 12mm paksuisena, mikä on suurin paneelin paksuus, jolla saunakeskus antaa takuun kalvojen toiminnalle. Paksumpi paneeli toimii enemmänkin eristeenä, joka pidentää infrapuna lämmön vaikutuksen alkamista ja lyhentää infrapunakalvojen käyttöikää.
Ongelma saadaan ratkaistua siten että vastakkaislauteiden toisen puolen 15 millinen paneeli höylätään 12 milliseksi paikallisessa ammattioppilaitoksessa.


Löylyhuone paneloituna ja lauteet asennettuna.

Lauteet asennettiin 11.5


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti