maanantai 5. maaliskuuta 2012

Ilmanvaihtokone

Pääurakoitsija tarjosi ilmanvaihtokoneeksi Ilto 440 econo -konetta. Laite on ihan kelpo kampe, ei mikään valikoimien huipputuote, mutta todella suosittu hinta-laatu suhteen ansiosta. Econo mallissa on vesikiertoinen tuloilman jälkilämmitys ja kiinteä kenno. Hyväksyimme laitteen koska olemme kuulleet että kiinteä kennoisissa laitteissa tuloilman suodatus on tehokkaampaa kuin pyörivä kennoisissa laitteissa. Pyöriväkennoisissa laitteissa tosin on kuulemma parempi hyötysuhde. Muita tärkeitä ominaisuuksia ovat hiilidioksidi tunnistin makuuhuoneisiin ja kosteus tunnistimet kosteisiin tiloihin. Tunnistimet tunnistavat kohonneita arvoja ja tehostavat ilmanvaihtoa tarvittaessa.
Lisäksi ilmanvaihtokoneen takkakytkin on hyvä olla olemassa. Sen avulla ilmanvaihtoa saadaan säädettyä siten että takka saadaan syttymään ja vetämään. Koneellisen ilmanvaihdon ollessa päällä talossa on jatkuva pieni alipaine, joka saattaa aiheuttaa vetämättömyyttä takassa.
Samoin hormilliseen liesituulettimeen kannattaa asentaa tunnistin, joka säätää ilmanvaihtoa siinä tapauksessa, että takassa on tuli ja liesituuletin laitetaan päälle. Tässäkin tapauksessa takka saattaa tuprauttaa savut sisälle ellei liesituuletintunnistinta ole.

Eräs haikailemamme ominaisuus ilmanvaihtokoneeseen olisi ollut ilmastointi, siis viilennys. Järkevän hintaista yhdistettyä ilmanvaihtokone-ilmalämpöpumppu ratkaisua ei kuitenkaan löytynyt helposti. Ratkaisuita oli kyllä tarjolla, mutta hinnat karkasivat korkeiksi. Samalla hinnalla olisi saanut ilmanvaihtokoneen ja useamman erillisen ilmalämpöpumpun. Siihen ratkaisuun mekin lopulta päädyimme. Mer-air oli ainut järkevän hintainen, jossa oli ilmanvaihto ja viilennys yhdistettynä. Tosin osa asiantuntijoista on sitä mieltä, että erillisillä ilmanvaihtokoneella ja ilmalämpöpumpulla päästään tehokkaampaan viilennys tulokseen.
Maallämmön yhteyteen olisi saanut suht. edullisesti maaviileä ominaisuuden, joka viilentää talon kesällä. Toisaalta se, että viilennetty ilma kulkee ilmanvaihtokanavissa lisää jonkin verran kustannuksia putkien eristämisen muodossa.

LVI-urakoitsijan mielestä pääurakoitsijan tarjoama Ilto 440 oli hieman alimitoitettu meidän taloomme. Niinpä päädyimme vaihtamaan sen Enervent Pandion eco ede -merkkiseen ja malliseen koneeseen. Koneessa on pyörivä kenno, jota emme välttämättä olisi halunneet, koska halusimme mahdollisimman tehokkaan tuloilman suodatuksen siitepölyallergioiden vuoksi. Meidät vakuutettiin kuitenkin siitä, että koneeseen saa erittäin tehokkaat allergiasuodattimet.
Pandion koneen pyörivä kenno mahdollistaa erittäin tehokkaan lämmön talteen oton. Se voi parhaimmillaan olla 60-70% luokkaa. Näin lämmitetyn sisäilman lämpö ei kartaa harakoille, vaan se saadaan talteen lämmittämään tuloilmaa. Energiaa säästyy ja rakennusvalvonta kiittää. Lämmön talteenotto on niin tehokas, että käytännössä tuloilman jälkilämmitys patteri on käytössä vain kovimmilla pakkasilla talvella. Tästä syystä valitsimme sähköisen jälkilämmityspatterin. Vesikiertoinen olisi ollut halvempi käyttää, mutta kalliimpi hankkia ja asentaa.
Pandioniin saatiin myös haluamamme tunnistimet ja takkakytkin. Lisäksi koneessa on merkittävä lisäominaisuus: viileän talteen otto. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että silloin kun sisäilma on ulkoilmaa viileämpää, sisäilmasta otetaan viileä talteen ja sillä jäähdytetään tuloilmaa. Näin tapahtuu kesän helteillä. Kesän helteilläkään sisäilma ei useinkaan ole ulkoilmaa viileämpää, ellei sitä jäähdytetä esim. ilmalämpöpumpulla. Näin juuri suunnitelmamme on.

2 kommenttia:

  1. Tuo viilennys on kyllä tärkeää. Meillä nyt vasta tehdään ilmanvaihtokanavia, ja muutamia osia vielä odotetaan. Kyllä kovasti odotan myös sitä päivää, että kaikki on vihdoin valmista. Onhan se aikamoinen urakka ollut. https://www.iv-lipasti.com/tuotteet

    VastaaPoista
  2. On hyvä, jos kesällä voi säätää lämpötilaa. Etenkin, kun kesähelteet voivat olla tukalia. Meillä on ilmanvaihtokone, mutta se on hieman reistaillut. Sille on onneksi huolto tulossa ensi viikolla. Hyvä niin, sillä lämpötilat meillä päin on jo kohonneet yli 20 asteen. https://www.ilma-ahti.fi/ilmanvaihto

    VastaaPoista