maanantai 5. maaliskuuta 2012

Tarkkana pitää olla osa 4 - Ilmanvaihto anturien tapaus

Rakennusalan maallikko, rakennuttaja itse toimi jälleen puutteen detektoijana. Ilmanvaihtokoneen kosteustunnistimet ja hiilidioksiditunnistimet meinasivat jäädä asentamatta.

Pääurakoitsijamme toimittamaan pakettiin sisältyy LVI-urakka, joka puolestaan pitää sisällään nimensä mukaisesti Lämmön-Veden ja Ilmastoinnin. Ilmastointiin kuuluu ilmanvaihtokanaviston rakentaminen ja koneellinen ilmanvaihto järjestelmä. Pääurakoitsija alihankki LVI-urakan LVI-yritykseltä.

Pääurakoitsijan kanssa sopimusneuvotteluja käydessämme perehdyin kaikkeen mahdolliseen rakentamiseen liittyvään, niin myös ilmanvaihtokoneisiin. Moniin koneisiin sai lisävarusteina mm. hiilidioksidi tunnistimia makuuhuoneisiin ja kosteustunnistimia kosteisiin tiloihin. Hiilidioksiditunnistimen tehtävänä on tunnistaa ja tehostaa ilmanvaihtoa jos makuuhuoneessa hiilidioksidi pitoisuus nousee esim. yön aikana liiaksi. Kosteustunnistimien tehtävänä on tehostaa ilmanvaihtoa jos kosteissa tiloissa kosteus ylittää esim. suihkun ainana tietyn rajan.
Tinkasin pääurakkasopimukseen hiilidioksiditunnistimen vanhempien makuuhuoneeseen, siellä nukkuu kuitenkin pääsääntöisesti kaksi ihmistä, ja kosteustunnistimet yläkerran ja alakerran pesuhuoneisiin.

Eräänä iltana intuitioni havahdutti minut ajattelemaan tunnistin asiaa. Muistin että tunnistimet oli merkitty sopimukseen, mutten muistanut että niistä olisi ollut sen jälkeen mitään puhetta, tai että olisin huomannut mitään johdotuksia rakennuksella vieraillessani. Seinät ja katot olivat kuitenkin jo levytetty umpeen.

Laitoin sähköpostia pääurakoitsijalle asiasta. Paljastui, että pääurakoitsija oli unohtanut tunnistimet ja näin ollen oli unohtanut tilata ne LVI-aliurakoitsijalta, ja näin ollen niitä ei oltu asennettu.

Onneksi pintoja ei oltu vielä tasoitettu saatika maalattu. Kaapeloinnit tunnistimille saatiin helposti vielä lisättyä ennen tasoitetöiden aloittamista.

Ilmaan nousi jälleen kysymys: Miksi näin pääsi käymään, ja miksi puutteen huomaaja olin minä, maallikkorakennuttaja.

Tunnistimethan eivät ole pakollisia, vaan lisävarusteita ilmanvaihtokoneeseen. Ne oli kuitenkin merkittynä pääurakan toimitussisällössä. Tahot jotka toimitussisältöä pääasiassa tutkiskelevat ovat pääurakoitsija ja rakennuttaja, eli me. Muilla osapuolilla (pääsuunnittelija, VTJ, timpurit) ei ollut tietoa tunnistimista. Eli tarkkana pitää olla siinä mitä on tilannut. Pitää myös aina tarkastaa että sai sitä mitä tilasi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti